Stel, je moet kiezen. Waar voel jij je dan het prettigst bij:
1. uitdaging
2. plezier
3. rust (harmonie)
4. perfectie
Misschien herken je jezelf in meerdere voorkeuren, maar er springt er vast eentje uit. Als je drijfveren van je klanten kent, komt dat van pas in je communicatie. Want zwart-wit gezegd bestaan er vier typen mensen die ieder op hun eigen manier communiceren. En dus ook anders lezen.
Door de juiste golflengte te pakken, krijg je de zelfverzekerde, enthousiasteling, supporter en analyticus in actie. Speel daarop in met aansprekende schrijfstijlen en je teksten hebben meer effect.
Ieder mens is uniek en niemand past in één hokje. Toch helpen de vier karakters van DISC om elkaar beter te begrijpen. Het model maakt combinaties met extravert/introvert en denken/voelen (taak- of mensgericht). Op internet vind je veel tests voor jouw DISC-uitkomst.
D - vurig rood
Daadkrachtig, dominant & doelgericht
I - stralend geel
Interactief, inspirerend & initiërend
S - zacht groen
Stabiel, samen & sympathiek
C - helder blauw
Consciëntieus, controlerend & correct
Over de DISC-gedragsstijlen is al veel geschreven. Over passende schrijfstijlen en woordkeus wat minder. Zo zal een rood type zich aangesproken voelen door woorden als resultaat, meteen en tijdwinst. Terwijl blauwe typen doorscrollen op zoek naar bewijs met feiten en cijfers. Je kan wel raden welke offertebrief de langste wordt.
Wat denk je van vacatureteksten? Als je de ideale kandidaat aanspreekt, volgt betere respons. Recruiters, gebruik niet diezelfde standaardtekst bij zowel creatieve als administratieve functies!
Voor elk wat wils: voordelen, verrassingen, referenties & details
Schrijf je een webtekst, dan is het de kunst om stijlen te combineren. Val met de deur in huis voor de snelle beslissers. En met bijvoorbeeld foto's en trends val je in de smaak bij gele temperamenten. Op de socials is het makkelijker om te variëren. Van een post met een waardevol klantverhaal voor de groenen tot grafieken voor de pietjes-precies...
Tip: Kleurentaal mengen is effectief als je met iemand niet matcht. Je blijft jezelf, maar past je communicatie een beetje aan. Met oranje of paars kan je verrassend uit de hoek komen!
Waarom passief schrijven geen passie toont.
Lees verderLezers boeien is lezers binden.
Lees verderBeter één zin slim gekozen, dan alles klakkeloos lozen.
Lees verderMaak er gewoon wat vaker een punt van.
Lees verder2021 © Limoen | Alle rechten voorbehouden | Webdesign door Antum Websites